keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Amigurumipajan vuosi 2014: Monta kivaa ohjetta, seikkailua ja saavutettuja lukuja

Vuoden vaihtuessa usein kerrataan, mitä kuluneena vuonna on tapahtunut. Ja tehdään lupauksia tulevalle vuodelle. Tässä pieni kertaus Amigurumipajan vuoteen 2014. Blogin kolmas vuosi piti sisällään 24 päivitystä. Vuoden aikana ylittyi 100 000 käynnin raja ja yksittäisessä sivussa 10 000 käynnin raja. Marraskuussa tein sadannen päivitykseni. Kiitos teidän - huikea juttu. Vuoden aikana blogista myös muodostui matka- ja retkiblogi.

Vuoden ensimmäinen reissu vei Tukholmaan. Ilmaisella BB dolls -ohjeella tehty nukkekaksikko vie tuttuun kaupunkiin ja muistuttaa, miksi sinne kannattaa matkustaa aina uudelleen.

Helmikuussa pysyttiin T:llä alkavissa tutuissa ja mukavissa kaupungeissa. Jäniksen matkassa käytiin Tampereella ja löydettiin kaupungista monta uutta kivaa paikkaa. Jänis on tehty Pii_Chiin ohjeella.

Huhtikuussa oli veneen kevättöiden aika. Kukonpoika tutkaili samalla Haminan satamaa. Kukko on tehty IlDikko:n ohjeella.

Huhtikuussa blogiin pääsi myös Haminaan tutustunut Pöllö, josta muuten tuli yksi Amigurumipajan suosituimpia päivityksiä.

Toukokuussa Amigurumipajan leppäkerttu teki retken Suomenlinnaan. Leppäkerttu on tehty Havva Ünlûn ohjeella.

Sammakko kävi Seinäjoella. Sanoivat, että ei siellä mitään ole, mutta olihan siellä vaikka mitä. Sammakko on tehty on Lilleliisin ilmaisella ohjeella.

Porvoo on vuodesta toiseen yksi parhaista retkikohteista. Kesäkuun alussa Pipsa possu lähti sinne ylioppilasjuhliin ja tutki samalla kaupunkia. Pipsa possu, Peppa pig, on tehty Lottie's Creations -ohjeella.

Heinäkuun ensimmäinen reissukohde oli Hankasalmi. Prinsessan ja Ponin seikkailu pääsi paikallislehteen, kunnanjohtajan blogiin ja vaikka mihin. Ei ihme, että päivityksestä tuli yksi Amigurumipajan luetuin - niin ahkerasti paikalliset sitä jakoivat. Prinsessa on tehty Lilleliisin ohjeella ja poni on Novacrochetin ohje.

Kirahvi vei Amigurumipajan lukijat Malmgårdiin ja Loviisaan. Hienoja paikkoja ihan Helsingin lähellä molemmat. Kirahvi on tehty Lovely Baby Giftsin ohjeella.

Kesän helteet näkyvät blogin kuvissa ja niiden väreissä. Leijonan retki Hankoon ja Bengtskärin majakalle oli mahtava. Myös Leijona on tehty LovelyBabyGift-ohjeella.
 

Elokuun alussa suuntana oli Naantali. Lohikäärmeen kanssa käytiin niin Muumimaailmassa kuin Kultarannassakin. Lohikäärme on tehty LovelyBabyGiftin ohjeella.
 
Elokuussa tuli kuluneeksi 100 vuotta Tove Jansson syntymästä. Amigurumipaja ja virkatut muumihahmot onnittelivat ja veivät retkelle Toven Helsinkiin, ja vähän muuaskin.
 
Elokuun lopulla kettu teki meriretken. Kettu on tehty Little Muggles -ohjeella.
 
Lokakuussa vuokrattiin fillarit ja ajettiin nallen kanssa pitkin Tallinnan rantoja. Suosittelen. Nalle on tehty Mari-Liis Lillen eli Lilleliisin ohjeella.
 
Marraskuussa lähdettiin kauas kotikulmilta, kun punamekkoinen tyttö tutki Hongkongia. Amigurumipajan sadas päivitys tuli samalla täyteen. Virkkasin nuken ilmaisesta espanjankielisestä ohjeesta. Kun nukkeni oli valmis, sen ohje tuli myös Amigurumipatterns-netiin - englanniksi. Maksutta sekin.
 
Vuoden viimeisen reissun kohteena oli Düsseldolf ja matkaseurana pieni joulupukki. Joulupukki on tehty IlDikkon ohjeella.

Vuoden viimeinen päivitys oli jouluinen Poro. Sen lisäksi olisin voinut liittää tähän koko joukon muitakin vuoden aikana tehtyjä amigurumeja ja blogipäivityksiä. Käykää kurkkaamassa niitäkin.

***

Ja sitten se lupaus. Lupaan jatkaa blogia myös vuonna 2015. Muutama amigurumi odottaa joko jo kuvattuina tai vielä kuvaamatta blogiin pääsyä. Uusia retkiä ja matkoja on tulossa - yhdet lentoliput on jo varattuna.

Kiitos kuluneesta vuodesta ja oikein hyvää alkavaa vuotta 2015!

torstai 25. joulukuuta 2014

Poron joulu

Pietu Punakuono viettää joulua kotona. Se on vielä liian pieni lähteäkseen isänsä Petterin ja Joulupukin mukaan viemään joulua maailman lapsille. Talvi-ilta hämärtyy ja aurinko laskee metsän rajan taakse. Lunta on vasta ihan hiukan. Pietu jatkaa jouluvalmisteluja.
 
 Pietu ripustaa ikkunaan virkatut sydämet ja kimallelangasta tehdyt pallot.

 Peilin ympärillä on jouluvalot.

Oven päälle sydän.
 
Näkyykö taivaanrannassa lumisadepilviä? Pääsevätkö isä-Petteri ja Joulupukki reellä matkaan?

Pihan rajakivi tuntuu kylmältä. Pietu nuuhkii punaisella kuonollaan maata ja sen nenään tarttuu vähän lunta. 

Pietu lukee 24 askelta jouluun -kirjaa. Kaisa ja Aleksi Kuokan kirjasta se löytää herkullisen siikatartarin ohjeen. Tätä tehdään tänä jouluna.

Pietu Punakuono leipoo pipareita ja syö niitä niin paljon, että vatsa tulee aivan täyteen - ja kuvakin kellahtaa kyljelleen eikä suostu millään kääntymään. Piparit on laitettu kymmeniä vuosia aina samaan purkkiin.

Maku-lehden (8/2014) ohjeella Pietu leipoo herkullisia viikunaneliöitä. Nam nam.
Aatonaatto kuluu joulua tehdessä. Kun illalla kaikki on valmista, Pietu Punakuono tuumaa, nyt saa joulu tulla.

Aattoaamuna sytytetään kynttilät samaan kynttilänjalkaan kuin aina. Amaryllis on kukassa ja ikkunalaudalla on piparkakkutalon lisäksi Pietun tekemä piparikuusi. Pietu syö ison kulhollisen joulupuuroa ja laittaa sekaan luumukeittoa. Tämän voimalla jaksaa odottaa iltaa ja jouluruokaa.

Joulukuusi koristellaan yhdessä. Tänä vuonna laitetaan kaikki kultanauhat mitä löytyy ja sitten punaiset pallot - ja laitetaan kultaiset pallotkin. Eihän niitä voi olla liikaa.

Pietu sytyttää tulen pihalyhtyyn. Se opastaa hyvin kotiin, kun palataan hautausmaalta ja joulun hartaudesta. Pienessä kappelissa lauletaan yhdessä Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis.

Jouluaterian aika. Pietu on auttanut erityisesti alkuruokien teossa. Lohi, siikatartar, silakat ja mäti, salaattia, rosollia, punajuuri-appelsiinisalaattia ja ja.

Ja tietenkin kinkku. Ja laatikot.
Pietu Punakuono syö niin, että vatsa on ihan täpötäynnä. Ja vielä vähän jälkiruokaa sen jälkeen - tyrnipannacotta on niin hyvää. Ja sen kaverina Joulupukin Düsseldorfista tuomaa kaardemummasuklaata.

Ruuan jälkeen jaetaan lahjat. Onkohan isoin Pietulle?
 
Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa!
Tästä alkaa se joulu, kun ollaan vaan, luetaan lahjaksi saatuja kirjoja ja syödään.
 
 
****
 
Pietu Poron ohje on Amigurumipatterns.net:Zoomigurumi 3 -kirjasta. Sen on tehnyt Pii_Chii. Hänen ohjeellaan olen aiemmin tehnyt City-Ketun ja Tampereella seikkailleen Jäniksen. Poro on tehty Schachenmayrin Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 9mm turvasilmät. Poro on aika iso, sen korkeus on 31cm. Porossa on aika monta osaa eli mukavaa hommaa joulun aikaan.
 
Olen tehnyt muitakin jouluisia hahmoja. Niihin voit tutustua täältä.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Joulupukki tutustuu Dusseldorfin joulutoreihin

Joulu lähestyy ja jouluvalmistelut ovat kiivaimmillaan. Myös korvatunturilla. Joulupukki päättää kuitenkin lähteä pienelle lomaselle ja tutustua Dusseldorfin joulutoreihin ja niiden antiin. Vähän viime hetken vinkkejä ja hankintoja, Joulupukki tuumaa.

Joulukuun alun sää Dusseldorfissa on harmaa. Onneksi Joulupukin puku on punainen - tuo kuviin edes jotain väriä. Raatihuoneentorilla on joulumarkkinakojujen lisäksi kaunis vanha karuselli.

Joulupukki arvostaa matkoilla kotoisaa tunnelmaa. Airbnb:stä se löytää Sevalin luo. Todella mukava koti erittäin hyvällä paikalla - ihan keskustassa lähellä kaikkea ja samaan aikaan rauhaisalla sivukadulla.

Muina aamuina Pukki kokkaa itse aamupalan, mutta ensimmäisenä aamuna se syö läheisessä U das restaurantissa. Oikein hyvää onkin.

Dusseldorfissa ei ole joulutori vaan joulutoreja. Vähän joka aukiolla tai puistossa on kojuja. Ja kojut ovat siitä mainioita, että niissä ei ole samoja tuotteita, vaan jokaisella on oma valikoimansa.

Edellinen kuva ja tämä ovat molemmat huikeasta joulukoristekaupasta Käthe Wohlahrtista. Pieni mökki todella täynnä toinen toistaan kauniimpia joulukoristeita. Joulupukki mieltyy peltisiin ja sen ystävät koristeellisiin lintuihin pitkine pyrstöineen.

Pukki pohtii, että Suomessa on ulkotapahtumissa aina paistettua makkaraa. Täällä valikoima on todella paljon laajempi. Ja vaikka mistä maista. Pukki maistaa saksalaista makkaraa, hollantilaisia pikku lettusia, sveitsiläistä juustoleipää ja ja. Glühweinin se jättää muille ja juo kaakaon. Joulumarkkinamatkalle kannattaa pukeutua lämpimästi. Tai tietenkin voi aina ostaa uuden pipon.

Joulupukki kävelee Rein-joen rantaan. Varmasti todella viehättävää, jos paistaisi aurinko - tai olisi kesä. Ranta on täynnä katettuja ravintoloita, joissa on lämmittimet ja peitot.

Reinin rannalta, aivan televisiotornin tuntumasta löytyvät nämä talot. Vähän erilaista arkkitehtuuria kuin kaupunki muutoin.

Ja mikä ihana ruokatori kaupungista löytyikään. Oi miksi meillä ei ole tällaisia ruokia! Ja torilla on misteliä. Ei sitä paatsamaa, mitä on usein sarjakuvissa, vaan ihan oikeaa misteliä. Joulupukki pohtii, pussaakohan sitä kohta joku, jos se on näin ison misteripuskan vieressä odottamassa.

Ja ihania ruokia on Dusseldorfin ravintoloissakin. Café de Bretagne ihan ruokatorin vieressä tarjoaa herkullisen kolmen ruokalajin lounaan, joka alkaa ihanalla kalakeitolla. Nam nam.
Kannattaa myös tutustua japanilaisiin katuihin ja niiden ravintoloihin.


Taivas näyttää synkältä mutta maailmanpyörästä näkyy silti kauas. Joulupukki haluaa nähdä kaupungin katot.

Hyvältä näyttää. Maailmanpyörä ajaa neljä kierrosta.

Saksassa ei tietenkään voi ohittaa lankakauppoja. Joulupukki on virkattu saksalaisesta Schachenmayrin langasta. Tässä hyllyssä saman merkin langat on järjestetty värisävyjen, ei lankamerkkien mukaan. Tällä kertaa ei kuitenkaan osteta lankoja.

Vanhan tuttunsa Saint Nicholaksen päivänä Joulupukki tekee pienen junaretken Kölniin. Se haluaa nähdä kuulun Kölnin tuomiokirkon. Vähän huono päivävalinta, sillä kaikki muutkin ovat päättäneet tehdä retken samana päivänä.

Kirkko on kuitenkin huikean hieno ja iso. Kannatti mennä.

Dusseldorfissa on näin joulukuun alussa vähän kuin syksy meillä - paitsi kylmempää. Tähän kaupunkiin kannattaa tutustua näin joulun alla. Jokaisen matkalaisen laukkuun päätyi niin joulukoristeita kuin joululahjojakin. Odottakaa vaan, mitä Pukki aattona tuo!

---

Pieni joulupukki on tehty IlDikkon ohjeella. Se on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla ja sillä on 9mm turvasilmät. Pukin parta on Schachenmayrin Sheila Soft Mini -langasta. Sopiva pieni matkakaveri.