maanantai 23. kesäkuuta 2014

Nalle Karhupuiston kulmilla










Skycanner-matkailusivusto listasi huhtikuussa maailman hipstereimmät kaupunginosat. Kallio oli listan sijalla 14. Nalle ei ole hipsteri, mutta se viihtyy Kalliossa ja haluaa vinkata muutaman suosikkipaikkansa. Matkaan lähdetään tietenkin Karhupuistosta. Karhupuisto on saanut nimensä siellä sijaitsevan, kuvanveistäjä Jussi Mäntysen veistoksen Mesikämmen muurahaispesällä mukaan.


 
Yksi tämän hetken suosituimpia ravintoloita Kalliossa on Sandro. Legendaarisen Sandron Kulman kioskin tilalle perustettu ravintola on lähes aina täynnä ja pöytä pitää varata hyvissä ajoin. Lounasaikaan sisään mahtuu ja hyvällä tuurilla muuloinkin.


Lounaan alkupalapöytä on runsas. Pohjois-Afrikan maut näkyvät ja maistuvat. Illalla kannattaa tilata jaettava iso lautanen kaikenlaisia herkkuja. Viikonlopun brunssit ovat loistavia.

Nalle sopii hyvin Sandroon ja sen väreihin.

Kolmannella Linjalla, ihan Sandron lähellä, on Lemon Grass. Ruoka Baari -kyltin alta mennään erinomaiseen thai-ravintolaan. Annoksia saa myös mukaan.

Sandron kanssa samassa korttelissa on myös suosittu Good Life Coffee -kahvila. Samoilla yrittäjillä on pienen pieni kahvila myös Sörnäisissä.

Toisen Linjan ja Porthanian katujen kulmassa oleva Rytmi on keskeinen osa Kalliota. Tänään Nalle jatkaa matkaa sen ohi.

Rytmin kanssa samassa korttelissa on Sävel. Nalle tykkää.

Toista Linjaa pitkin Nalle jatkaa Hakaniemeen, torin laidan tunnetuinpaan maamerkkiin. 

Juuri 100 vuotta täyttänyt Hakaniemen kauppahalli on monien herkkujen aarreaitta. Leipä- ja pullakäytävältä Nalle ostaa herkullisen leivän.

Yksi Nallen suosikeista on juustokauppa Lentävä Lehmä. Kauppiaat antavat hyviä vinkkejä. Kannattaa kysyä suosituksia.

Hallista Nalle tulee ulos Hakaniemen torille.

Nalle ostaa torilta raparpereja, kanttarelleja, sipulia, kukkakaalia ja muita kasviksia. Kesän värit, maut ja tuoksut.

Ostosreissun jälkeen Nalle palaa takaisin Karhupuiston kulmille.
Karhupuiston Bear Park Cafe on tänään kiinni. Lämpiminä kesäpäivinä se on elämää täynnä.

Samalla kulmalla on Sivukirjasto.Viihtyisä olutravintola on monen mieleen.

Nalle ei malta olla antamatta myös muutamia muita vinkkejä. Tapettitalo on remontoijan aarreaitta. 

Hipsterimaineen saatuaan Kallioon on tullut paljon pieniä kahviloita ja suosittuja brunssipaikkoja. Vai onko se toisinpäin. Fleminginkatu on täynnä hauskoja paikkoja. 

Yksi uusimpia liikkeitä on lastenkirjakauppa Toukka. Myydäänköhän siellä kirjoja nalleista?

Ansa on yksi Kallion monista vintage- tai second hand -vaatteita myyvistä liikkeistä. Kauppojen ikkunat houkuttavat ikkunaostoksille. 

Kallioon on aina iso ylämäki. Siinä mielessä Kallio ei sovi pyöräilijälle. Ja silti kalliolaiset ovat kovia pyöräilemään. Ja pyöräilevät tietenkin hipsteripyörillä. Kannattaa tarkkailla Pelagoiden ja Jopojen määrää. Pyöräkauppojakin löytyy monia. Kumiluodin seinä kertoo, mitä kaupassa myydään.

Kaarlenkadun kulmassa on kaksi kahvilaa. Toinen niistä on Villi Puutarha. Ikkunan kissa näyttää Nallesta pelottavalta... Remontista johtuen kahvila on auki vain lauantaisin.

Kaarlenkadun vakionäkyihin kuuluu Wanhan Kaarlen oven edustoilla oleva röyhkiö leluja ja sisällä astioita, jotka ovat täynnä muistoja. Isoäidilla oli juuri tuollainen, ja sillä yhdellä tädillä tuollainen. Kauppa on erikoistunut 50-70-lukujen käyttötavaroihin. Kauppa on käsittämättömän täynnä tavaraa.

Nallen kodin kulmille on vapun jälkeen avattu uusi kahvila. Makuunin liiketilaan avattu Bergga on Nallen uusi suosikki. Teen juontia vahtivat Pekka ja Pätkä sekä Justiina. Kahvilasta saa myös lounasta ja aamuisin aamiaista. Kallion mittakaavassa mukavan pitkät aukioloajat.

Kotona Nalle kokkaa ostoksistaan kesäistä kasvispyttipannua ja leipoo raparperipiirakan. Kalliossa on kesä.

---

Nalle on tehty Little Yarn Friends maksuttomalla ohjeella Lil' Classic Teddy. Se on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla. Nallella on 12mm turvasilmät, joiden alle laitoin valkoista huopaa. Turvakuono on 20mm. Nalle on 33cm korkea. Mukava ja oikein kivannäköinen ohje.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Sarvikuono ja Pupu leipovat nokkossämpylöitä

Olen jo pitkään haaveillut ruokabloggaamisesta. Luin, että nyt vietetään villiyrttiviikkoa. Siispä Amigurumipaja tekee ensimmäisen - ja ehkä viimeisen - ruokabloggauksensa. Sarvikuono ja Pupu leipovat nokkossämpylöitä.

Tästä se alkaa. Ensin nokkoset kiehautetaan nopeasti. Nokkosia laitetaan noin litra ja vettä sopivasti.

Sarvikuono surauttaa nopeasti nokkoset pieniksi.

Pupu liottaa pussillisen kuivahiivaa 5 desiin vettä.

Sitten se alkaa lisätä jauhoja.
1 dl grahamjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
6 dl vehnajauhoja

Tai mitä jauhoja nyt löytyykään.

Pupu lepää hetken ja alkaa sekoittaa taikinaa.

Sarvikuono lisää joukkoon 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Ihan vaan tasapainon vuoksi.

Ja sitten nokkossilppu joukkoon. On muuten huikaisevan vihreää.

Pupu vaivaa taikinan valmiiksi palloksi.
Sarvikuono peittää taikinan keittiöpyyhkeellä. Taikinan annetaan kohota kaksinkertaiseksi.

 Sillä välillä Pupu kokkaa linssipataa.

Sarvikuono pilkkoo saksanpähkinät.

Taikinan kohoamista odottaessaan ne syövät linssipataa, savulohta, pinaattia ja avokadoa. Nam nam.

Sillä välillä taikina on kohonnut enemmänkin kuin kaksinkertaiseksi.

 Pupu ja Sarvikuono pyörittelevät yhteistuumin taikinasta sämpylöitä.

Sitten taas liina päälle ja annetaan kohota jonkin aikaa.

Sämpylät paistetaan 225 asteessa noin 15 min. Sarvikuono paistoi ensin 10 min ja käänsi sitten pellin ympäri, että väristä tuli tasainen. Samalla se heitti uunin lattialle vähän vettä. Höyry tekee sämpylän pinnasta mukavan rapean.

Valmista.


Ihanalta näyttää ja hyvältä maistuu.
Ja on muuten terveellistä. Nokkosessa on reilusti rautaa.

Vatsat täynnä Sarvikuono ja Pupu pötkähtävät sohvalle lepäämään.

***

Sarvikuono ja Pupu on tehty Toft-ohjeella. Kaikilla lankamerkin eläimillä on sama perusvartalo, jota vain hiukan varioidaan. Nämä amigurumit on tehty Catania-langasta, joka ei ole alpakkaa vaan puuvillaan. Ne on tehty 3,5mm koukulla ja niillä on 9mm turvasilmät.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pipsa possu Porvoossa



Pipsa possu - englanniksi Peppa Pig - on lastenohjelmasta tuttu hahmo. Tässä jaksossa se lähtee ylioppilasjuhliin Porvooseen. Porvoo ja sen punaiset ranta-aitat. Pipsa tykkää Porvoosta.

Luvassa hauska päivä.


Muutama kymmenen vuotta sitten Pipsa possu olisi tullut Porvooseen tämän näköisellä junalla, mutta nyt nämä junat ovat jo eläkkeellä. Pipsa tulee Porvooseen hyvissä ajoin ennen juhlien alkua. Kun nyt Porvooseen tulee, se päätti tutkia Porvoota ja erityisesti sen ostosmahdollisuuksia.


Jos Pipsa olisi tullut silloin joskus junalla, se olisi tullut tähän asemalle. Nyt talossa toimii Porvoon Wanha Rautakauppa. Rautakauppa juhli viime viikonloppuna 10-vuotisjuhlia nykyisen omistajan johdossa. Toki rautakaupan historia on paljon pidempi.


Rautakaupassa on valtavasti kaikkea. Niiden mukaan pakkaamiseen eivät nämä matkalaukut riittäisi.

Vanhat uuninluukut ovat komeita. Ja koristeluja on joka lähtöön.

Pipsa possu suosittelee tätä paikkaa. Löytyy yhtä ja toista vanhan kunnostajalle, keräilijälle ja ihan vaan ihmettelijälle. Maksaa voi vaan käteisellä, eli pelkällä kortilla ei pärjää. Omistaja auttaa mielellään ja kertoo samalla monta juttua. Vintti on täpösen täynnä vanhoja ikkunoita ja vanhoja oviakin löytyy melko määrä. Pipsan mukaan lähti vanha haka, postikortteja ja kaksi laatikkoa, toinen työkaluille ja toinen eteiseen kenkien pukemista varten - ja ne kengät voi sitten laittaa sinne sisään. Kätevää.

Ja sitten kohti keskustaa. Sireenit kukkivat. Pipsa rakastaa niiden tuoksua. Monen vanhan puutalon pihalla on isot sireenipensaat. Täynnä valkoisia, sinisiä ja violetteja kukkia.

Porvoon vanhan kaupungin talot ja kapeat mukulakivikadut ovat ihania. Täältä löytyy vaikka miten hienoja taloja ja pihoja.

Sen jalat nousevat ilosta ilmaan. Ja koska Pipsalla on todella pienet jalat suhteessa sen isoon päähän - on pää vaarassa kopsahtaa katuun. Sääennusteesta ja uhkaavista pilvistä huolimatta ei sada. Pipsa saa tutkia katuja ja kujia rauhassa.

Tämä on kaikista ihanin talo ja pihapiiri. Kuva ei tee oikeutta sille. Kanttaa itse tulla katsomaan.

Useimmilla Porvoo-käynneillä seuraava kohde olisi Porvoon kirkko. Koska Pipsan pitää ehtiä juhliin, se ei nyt ehdi kirkolle. Mene sinä.

Yksi takuuvarma Porvoo-hitti on Brunbergin kauppa. Voit myös vierailla tehtaan myymälässä vähän kaupungin ulkopuolella.

Herkkuja saa ostaa edulliseen hintaan - ja maistella ilmaiseksi. Nam nam. Pipsa ostaa puoli kiloa lakritsitoffeeta.

Porvoon vanhan kaupungin keskusta on täynnä pieniä ihania putiikkeja. Nyt Pipsalla on niin vähän aikaa, että se ehtii pistäytyä vain muutamassa ja vinkata vain pari suosikkiaan. Skafferi on mainio herkkukauppa tai kuten se itse sanoo, siirtomaatavarakauppa.

Montaa teelaatua ja vaikka mitä hilloja. Ja vaikka mitä muuta.

Ranta-aitan edustalla Pipsa possu katselee joelle ja ihailee punaisia ranta-aittoja. Se nojailee vanhaan rommitynnyriin ja ajattelee, että nyt se sopisi hyvin Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin. Se on jo valmiiksi oikeissa maisemissa.

Ranta-aitoissa on vaikka mitä vanhaa. Jokikadun antiikki ja Vallen aitta  ovat aina sen käyntikohteita. Nyt se jäi vähän haaveilemaan kauniista punaisista laseista - niistä olisi voinut juoda jotain pientä ja herkullista. Pipsan kaapit vaan ovat jo tosi täynnä.

Voikukat ovat muuttuneet kauniiksi valkoisiksi pölypalloiksi.

Nelly's:n edessä on hauska lakritsimyymälä. Lakritsi-mopo-lava-auto. Tällaista Pipsa ei ole ennen nähnyt.

Timbaali on yksi niistä Porvoon ravintoloista, joihin matkailijoiden askeleet kerta toisensa jälkeen suuntaavat. Timbaalin erikoisuus ovat etanat. Kannattaa vierailla ja maistaa.

Tällä kertaa Pipsa possu ei ehdi herkuttelemaan Porvoon ravintoloihin ja kahviloihin. Sitä odottavat ylioppilasjuhlien tarjoilut. Pipsaa kiinnostaa lehdissä moneen kertaan kehuttu Sicapelle. Ravintola on saanut nimensä Ville Vallgrenin lemmikkiporsaalta. Täytyy olla possun mieleistä ruokaa. Pipsa pitää myös kovasti Hotelli Onnin kahvilasta.

Timbaalin edustalla Pipsa kokeilee vähän fillaria. Hieno, mutta Pipsan jalat eivät ylety polkimille.

Porvoon maamerkki on tietenkin raatihuone ja sitä ympäröivä tori. Täällä kannattaa kurkata ihan joka putiikkiin.

Pipsa possun mieleen on antiikkiliike Galleria Rahling, joka on erikoistunut vanhaan lasiin ja posliiniin. Pipsa nauttii kaupan väljyydestä ja siisteydestä. Kaikki on paikallaan ja järjestyksessä. Omistaja on avulias ja kertoo mielellään myynnissä olevista aarteista.

Pipsa lepää hetken kivijalan vieressä. Mukulakivet ovat sen pienille jaloilla kova urakka kävellä. Poliisi valvoo taustalla tilannetta.

Yksi Porvoon ihanimmista kaupoista on lelukauppa Riimikko. Kaikenikäisten aarreaitta. Kaupassa on kaikkea mahdollista mistä lapsi tai lapsenmielinen voi haaveilla.

Ikkunassa on kaunis muumisomistus. Porvookin juhlii Tove Janssonin 100-vuotisjuhlaa. Tove vietti lukemattomia kesiä Pellingin saarissa. Tove ja taiteilija Tuulikki Pietilä viettivät liki 30 työn- ja elämäntäyteistä kesää pienellä ja karulla Klovharun luodolla Pellingissä.



Ja sitten niihin ylioppilasjuhliin. Juhlia vietetään Hanna-Marian kellariholveissa. Pipsa pääsee vähän kuin kuokkimaan juhliin. Se saa kuitenkin kakkua. Ihana kuvausassitentti auttaa sitä leikkaamaan kakkua.

Kuvausassistenttina juhlissa toimii Siiri, jonka kanssa Pipsa possu viettää hauskat juhlat. Juhlien päätteeksi Pipsa päättää muuttaa Siirin kotiin. Luvassa monta hauskaa yhteistä hetkeä, spagaateja, piruetteja, kuperkeikkoja ja vaikka mitä. Ystävät löysivät toisensa.

***

Pipsa possu, Peppa pig, on tehty Lottie's Creations -ohjeella. Lottien blogi löytyy täältä.
Pipsa on tehty Catania-langasta 3,5mm koukulla. Sillä on 12mm turvasilmät ja niiden alla valkoista huopaa. Lottien ohjeessa posket ja kärsän pinkit yksityiskohdat on myös tehty huovasta, mutta minä virkkasin ne. Pipsan vartalo painottuu päähän ja erityisesti valtavan kokoiseen kärsään. Jalat ja kangät sitten ovatkin merkittävästä pienemmät.